Het Zondag gesprek

Het Zondag gesprek

De komende maanden organiseren we drie inspirerende gesprekken op de zondagmiddag, over een samenleving waarin iedereen gezien wordt en mee kan doen. Op 26 februari bijten onze gemeenschapsverantwoordelijke Marc Wopereis en John-Harmen Valk – universitair docent Religie in Internationale relaties aan de Universiteit Leiden – het spits af en gaat het over de (wereldwijde) missie van De Ark voor een samenleving waarin verschillen verrijken.

Terug van weggeweest: onze Open Huiskamers

Terug van weggeweest: onze Open Huiskamers

Vanaf zondag 19 maart beginnen we weer met wat we vroeger onze Open Huiskamers noemden. Maar nu doen we het samen met Aloha+ van De Baan 🙂

Iedere derde zondag van de maand staan de ruimtes van onze Werkplaats open, speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking, voor een ontspannen en gezellige middag waarin niets hoeft en van alles kan. Lekker kletsen, een spelletje, sjoelen, een wandelingetje of een speciale activiteit, als je daar zin in hebt. Vanaf 13.45 uur staan de koffie en thee voor je klaar. Om twee uur heten we iedereen welkom. Rond 16.15 uur sluiten we af met een drankje en wat lekkers. Toegang: gratis. Aanmelden: graag, bij .

En als je jonger bent dan 35, dan ben je natuurlijk ook van harte welkom!

De Open Huiskamers staan gepland op 19 maart, 16 april, 21 mei en 18 juni.

We kijken uit naar ontmoeting bij onze Regiodag

We kijken uit naar ontmoeting bij onze Regiodag

Op woensdag 21 juni, tijdens de federation assembly van L’Arche, komen tientallen mensen van alle vijf de Arkgemeenschappen in de Nederlandstalige regio eindelijk weer eens bij elkaar. Dat heeft lang niet gekund. Maar nu kunnen we elkaar weer eens feestelijk ontmoeten, op het landgoed Mariënkroon bij Nieuwkuijk in Brabant. We kijken er naar uit en hopen met een bus vol mensen uit Bloemendaal aanwezig te zijn.

Zin om mee te gaan? Meld je snel aan bij Renate,

Arkhuis Pelletier zoekt woonbegeleider (16 – 32 uur)

Arkhuis Pelletier zoekt woonbegeleider (16 – 32 uur)

Zou je graag willen werken in een kleinschalige en regelarme woonvoorziening, waar veel ruimte en aandacht is voor de huisgenoten en hun specifieke beperkingen en talenten? Heb je zin om (opnieuw) te gaan werken in de zorg voor bijzondere mensen en/of ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Voor Arkhuis Pelletier in Bloemendaal zijn wij op zoek naar een enthousiaste Woonbegeleider (16 – 32 uur). Kijk op onze vacaturepagina of op   www.arkhaarlem.nl/wonen of werken

Word oogstdeelnemer in het nieuwe seizoen

Word oogstdeelnemer in het nieuwe seizoen

Het oogstseizoen 2023 komt in beeld, de eerste bestellingen voor poot- en zaaigoed zijn al gedaan. Doe je mee? Wil je een heel seizoen verse, biologische groenten komen oogsten? Schrijf je dan nu in!

In 2023 hebben we opnieuw ruimte voor 80 aandelen, verdeeld over hele en halve aandelen.

Wie een oogstaandeel heeft kan gedurende het oogstseizoen wekelijks verse biologische groenten komen oogsten. We proberen iedere week minstens zes verschillende groentes oogstklaar te hebben. In het voorjaar is dat misschien nog wat minder en als het weer tegenvalt kan ook de oogst tegenvallen. Maar dat geldt andersom net zo goed. Bovendien mag je altijd plukken van de meer dan 30 verschillende kruiden in de tuin. Van de tuinders en via het wekelijks oogstbericht krijg je allerlei tips en informatie over de groenten en de kruiden, het oogsten én het bereiden van een lekkere en gezonde groenteschotel. Het meeste werk wordt gedaan door de tuinder en de vrijwilligers, maar als oogstdeelnemers af en toe meehelpen is dat super! Groene vingers zijn hiervoor niet nodig. Dit jaar bedraagt de prijs van een heel oogstaandeel 250 euro. Voor een gezin van twee heb je genoeg groenten voor enkele maaltijden in de week. Voor een gezin van vier kom je met twee oogstaandelen een heel eind.

Halve aandelen
Wij zijn één van de weinige oogsttuinen waar je een half aandeel kunt kopen. De voordelen hiervan zijn dat éénpersoons huishouden ook mee kunnen doen, en dat we meer deelnemers hebben. Een nadeel is dat een oogst soms moeilijk te halveren is, en dat hierdoor niet iedereen altijd tevreden kan zijn. Ieder jaar vragen we ons af of we het kunnen continueren. Dit jaar hebben we besloten het concept een beetje aan te passen. Je kunt nog steeds een half aandeel kopen, maar er is een beperkt aantal beschikbaar. Dit jaar zullen het er ongeveer 40 zijn. De prijs zal een stukje hoger zijn dan de helft van het hele aandeel. Dit is deels omdat we er meer werk aan hebben, en deels omdat we dan van sommige groentes iets meer kunnen kweken, zodat we de helft ‘naar boven’ kunnen afronden. De prijs voor een half aandeel zal daarom dit jaar 140 euro zijn. Aan het einde van het seizoen evalueren we met elkaar of dit beter was of niet.

Inschrijven
Zoals altijd moet je je ieder jaar opnieuw inschrijven. Doe dat dus alsjeblieft snel, want we hebben een lange wachtrij. Inschrijven kan per mail naar: of op de pagina www.arkhaarlem.nl/tuinderij/oogsdeelnemer-worden.

Graag tot gauw op de tuin!

Onafhankelijke studiecommissie publiceert haar onderzoeksresultaten

Op maandag 30 januari heeft de studiecommissie die onderzoek heeft gedaan naar vele aspecten van het machtsmisbruik van Jean Vanier – één van de stichters van L’Arche, overleden in 2019 – de uitkomsten van haar onderzoek gepresenteerd. Het gaat om een omvangrijk rapport van ca. 900 pagina’s. De internationaal verantwoordelijken van L’Arche hebben hierop gereageerd, evenals de verantwoordelijken van de beide Arkgemeenschappen in Nederland. Uiteraard zijn alle resultaten ook gepubliceerd. Dat alles is hier te vinden. Of direct op de website van de onderzoekscommissie. Of op de website van L’Arche International.

Een nieuwe uitdaging voor Stefan Fokkink

Een nieuwe uitdaging voor Stefan Fokkink

Sinds het prille begin van De Ark Haarlem is Stefan Fokkink, als zorgtuinder en destijds partner van Ans van Keulen, een van de bouwers en steunpilaren van onze Arkgemeenschap. De Tuinderij was zijn domein. Samen met vele vrijwilligers en de deelnemers van onze Werkplaats heeft hij die tot bloei gebracht. Wij zijn hem daar heel dankbaar voor.

Mensen komen en gaan en dat betekent dat we nu het bericht naar buiten kunnen brengen dat Stefan aan een nieuw avontuur begonnen is. Samen met zijn huidige partner Mirjam, gaat hij terug naar Haaksbergen om daar Herenboer te worden. Een prachtig project!
Natuurlijk gunnen we hen dat van harte, al zullen we Stefan zeker gaan missen op onze tuinderij. Gelukkig hebben we al een opvolger gevonden!

We hopen en wensen dat Herenboerderij Het Lankheet net zo’n succes wordt als onze Ark.

Op vrijdag 3 maart nemen we afscheid van Stefan in de ontmoetingsruimte van de dorpskerk van Santpoort.

Bestuur weer op volle kracht

Vorige week traden Cees Min en Brigit Lammersen toe tot ons bestuur, dat nu gelukkig weer op volle sterkte is. Brigit is onze nieuwe penningmeester, Cees heeft nog geen eigen portefeuille. Welkom Cees en welkom Brigit!

De termijn van Bert Schumacher, die spiritualiteit en kwaliteit in zijn portefeuille had, zit er op. Van Bert moeten we afscheid nemen, jammer genoeg. Bij deze, Bert, heel hartelijk dank voor je inzet, je zorgvuldigheid en je betrokkenheid.

Merlijn gaat verder op haar levensreis

Merlijn gaat verder op haar levensreis

Gisteren namen we met heel velen afscheid van Merlijn. Merlijn is nu bijna twee jaar in onze gemeenschap, waarvan anderhalf als begeleider en huisgenoot in Arkhuis Pelletier. We zijn Merlijn heel dankbaar voor wie ze is en wat ze heeft betekend voor het huis en de gemeenschap. Een bijzonder mooi mens, vrolijk, energiek en een groot talent. We gaan haar zeker missen, al zal ze heus wel op bezoek gaan komen. Lieve Merlijn, het ga je goed, dank je wel en maak een mooie reis!

PS: ja dat betekent dat er een plekje vrij is voor een nieuwe huisgenoot! Belangstelling? Laat het weten.