Stichting Arkgemeenschap Haarlem zoekt een penningmeester

Jammer genoeg moesten we onlangs afscheid nemen van onze penningmeester, Nita Berendse. Zij heeft ons in de afgelopen jaren van groei, ook in financiële zin, enorm geholpen met het verstevigen van onze financiële administratie. We zijn haar blijvend dankbaar daarvoor.

Nu zijn we dus op zoek naar een opvolger. Iemand die mee kan denken, adviseren en besluiten over ons financieel beleid in de komende jaren. Jaren waarin de kosten toenemen en we toewerken naar onze verhuizing naar de nieuwbouw in het nieuwe Dennenheuvel. Een ervaren en creatieve penningmeester is bijzonder welkom in het bestuur van onze stichting. Belangstelling? De vacaturetekst staat op onze website en is verkrijgbaar bij Marc Wopereis, de gemeenschapsverantwoordelijke of Paul Peters, voorzitter. Zij vertellen je er graag meer over.

Vacatures vervuld

Vacatures vervuld

Het heeft even geduurd, maar we zijn erg blij dat er morgen twee nieuwe mensen komen werken in Pelletier, het woonhuis van De Ark in Bloemendaal. Hanneke van Laar komt ons team versterken als woonbegeleider. Anneke Abma wordt onze nieuwe verantwoordelijke voor het huis. Twee dames, die ons al lang volgen en hun ervaring en deskundigheid nu ook professioneel voor ons in gaan zetten. We wensen jullie, de collega’s én de huisgenoten een goede start en veel werkplezier. Welkom bij De Ark!

Eerste stagiair een groot succes

Eerste stagiair een groot succes

In de afgelopen zes weken hebben we voor het eerst een stagiair uit het buitenland in huis gehad. Fenia is een 18-jarige leerling van de Hiberniaschule in Herne, bij Essen in Duitsland. Met Pinksteren kwam ze nog enigszins verlegen aan in Arkhuis Pelletier. De volgende dag al kon ze met ons mee naar het feest in De Ark in Gouda, waar Eline als nieuwe gemeenschapsverantwoordelijke werd geïnstalleerd. Daarna ging het heel vlot: Fenia leerde onze huisgenoten kennen, ze leerde onze taal langzaam maar zeker verstaan en ook spreken, ze observeerde en gaf ons feedback, ze hielp mee waar dat kon, zowel in huis als in de Werkplaats en – misschien wel het belangrijkste – ze bracht veel plezier en energie in huis. We hebben van haar genoten! We weten dat dat wederzijds is, dus we kijken uit naar een bezoekje van haar later dit jaar én naar een nieuwe stagiair komende zomer. Als ze allemaal zo zijn … wow!

Benefietconcert levert prachtig resultaat

Benefietconcert levert prachtig resultaat

Gisteren waren we te gast op een heerlijk feest van de Rotaryclub Bloemendaal in het openluchttheater Caprera. Bastiaan Ragas speelde met zijn band in de brandende zon en wist het publiek al gauw aan het dansen en zingen te krijgen. De opbrengst van dit benefietconcert is bedoeld voor de aanleg van een ‘belevingstuin’, als onderdeel van onze tuinderij. Een afgescheiden deel van de tuin, dat goed toegankelijk zal zijn voor mensen die minder mobiel zijn en/of voor wie de tuinderij veel te groot is, voor mensen van De Ark en voor allerlei andere mensen, beperkt of minder beperkt, jong en oud, voor mensen die (actief) willen genieten van alles wat een tuin te bieden heeft.

Leden en vrienden van de Rotaryclub Bloemendaal, Caprera en vrienden van Caprera, hartelijk dank voor deze bijzondere gift en het mooie feest.

Een kleine ‘winstwaarschuwing’: het gaat om een tuin en we werken met vrijwilligers, verwacht dus geen direct rendement, onze tuin komt langzaam, maar zeker!

Gemeenschapsraad gestart

Afgelopen donderdag was de oprichtingsvergadering van onze Gemeenschapsraad. Vijf mensen uit onze gemeenschap – Rocco, Bert, Veerle, Ernst en Anouk – zijn graag bereid om een aantal keer per jaar met de gemeenschapsverantwoordelijke mee te denken over vraagstukken die de dagelijkse gang van zaken overstijgen. Over hoe we naast een goede organisatie, óók een aantrekkelijke en bloeiende gemeenschap kunnen zijn en blijven.

Afscheid van Kelly

Afscheid van Kelly

Deze vrijdag namen we afscheid van Kelly als medewerker van de Arkgemeenschap Haarlem. Kelly begon, helemaal in het begin als een van de eerste vrijwilligers op de tuinderij. Ze groeide verder in De Ark, werkte een jaar in De Ark in Antwerpen, kwam terug bij ons, ging als eerste bewoner pionieren in Arkhuis Pelletier, ging daar ook werken als woonbegeleider en als huisverantwoordelijke en vertrok ook weer, met haar nieuwe lief naar Den Haag.

We danken Kelly heel hartelijk voor de mooie persoon die ze is, voor alles wat ze voor De Ark heeft gedaan, voor het bijzondere dat ze ons gegeven heeft. En we wensen haar alle goeds in de volgende fase in haar leven. Maar we verliezen elkaar niet uit het oog.

Open Middag en kunstveiling groot succes!

Open Middag en kunstveiling groot succes!

Wat was het fijn om weer vele mensen – vrienden, familie en belangstellenden – in ons midden te kunnen ontvangen! Op de tuin, in de werkplaats en in de kapel was het gezellig en druk. De zelfgebakken taarten waren heerlijk, er werd veel bijgepraat en lekker geverfd. Maar het onbetwiste hoogtepunt van de middag was de veiling van de prachtige kunstwerken van onze deelnemers van de Werkplaats en van kunstwerken en diensten van mensen uit de gemeenschap. De sfeer was geweldig, bij vlagen hilarisch, de belangstelling groot, veilingmeester Ton was onovertroffen en de opbrengst was groots. De Werkplaats kan op zoek gaan naar een fijne relaxstoel en een tosti-apparaat, er gaat een mooi bedrag naar de collega-werkplaatsen van De Ark in Oekraïne en dan blijft er vermoedelijk nog wel iets over ook!

3x mooi nieuws van onze Tuinderij

3x mooi nieuws van onze Tuinderij

Mooi nieuws van de Tuinderij: het oogstseizoen is weer begonnen! Vanaf deze week kan er wekelijks geoogst worden: elke week een nieuwe combinatie van 4 – 6 verschillende verse, biologische groenten.

En ja: de werkzaamheden aan het nieuwe stroomhek en de nieuwe meidoornhaag lijken vooralsnog goed te werken, de herten blijven weg.

Deze maand is de eerste nieuwbouw op landgoed Dennenheuvel van start gegaan. Op de Tuinderij wordt een mooie nieuwe schuur gebouwd in de plaats van (en vlak naast) de vervallen schuur die er nu nog staat. Straks kunnen de  leden van de Dahliavereniging en onze eigen tuinders daar terecht voor opslag van gereedschap en materialen, voor het zetten van koffie en thee, voor hun toilet en om te schuilen als het nodig is. Hoe mooi is dat!

Euphrasiadag

Euphrasiadag

Jaarlijks staan we graag stil bij de geboortedag van Zuster Maria Euphrasia Pelletier, de stichteres van de congregatie van de Zusters van OLV van Liefde van de Goede Herder. Zusters die zich tot op de dag van vandaag, wereldwijd en steeds intensievere samenwerking met professionele organisaties inzetten voor een beter lot met name voor vrouwen en meisjes. De Zusters van de Goede Herder kwamen vandaag naar hun/onze tuin op Dennenheuvel en genoten volop van de ontmoeting met onze deelnemers en medewerkers. ’s Middags bij de weeksluiting stonden we dankbaar stil bij de bijzondere relatie die we met de zusters hebben opgebouwd.

Jaarverslag 2021 vastgesteld

Jaarverslag 2021 vastgesteld

In de bestuursvergadering eerder deze week is het jaarverslag over 2021 samen met de jaarcijfers vastgesteld. Kort samengevat: we sloten een jaar van stabilisatie af met positieve cijfers. We kijken terug op een aantal bijzondere hoogtepunten en kijken met veel vertrouwen en plezier vooruit na. Het verslag is (binnenkort) te vinden op de website en op te vragen bij de gemeenschapsverantwoordelijke.