Wie zijn wij

De Ark is een gemeenschap van mensen die samen wonen, werken en vieren. Mensen met een verstandelijke beperking doen volop mee.

 

 

 

In een Arkgemeenschap draait het om mensen. Heel verschillende mensen die elkaar ontmoeten en willen leren kennen. In De Ark hebben mensen aandacht voor elkaar. Wie zorg nodig heeft die krijgt dat, met vriendelijkheid en warmte. De mensen van De Ark vormen samen een gemeenschap. Iedereen krijgt er de ruimte, wordt er gezien en gewaardeerd. Zodat ieder ook tot bloei kan komen.

Samen leven

In een Arkhuis wonen mensen mét en zonder verstandelijke beperking samen.

Iedere huisgenoot draagt naar vermogen bij aan de gezelligheid in huis, het huishouden en andere taken. Iedereen heeft de ruimte om zijn of haar persoonlijkheid te laten bloeien en er volledig met zijn krachten en beperkingen te zijn.

We gaan uit van het principe ‘Living apart and together’: de huisgenoten vormen samen een gemeenschap, maar hebben de vrijheid om zich in hun eigen ruimte terug te trekken. Ook mensen van buiten het Arkhuis komen om gezellige en mooie momenten met elkaar te beleven.

Samen vieren

In De Ark vieren we volop wat het leven brengt: verjaardagen, de lente en alle andere vrolijke dingen, liefde en warmte.

We staan ook stil bij de verdrietige en moeizame kanten van het leven. Dat beleven we in het dagelijks leven en ook tijdens momenten van bezinning.

De Ark Haarlem behoort niet tot een enkele religie. We laten ons inspireren door verschillende religies, tradities en de natuur. Kortom: op allerlei manieren wordt er vorm gegeven aan zingeving.

Samen werken

De Werkplaats van De Ark is een plek voor dagbesteding, waar mensen met afstand tot regulier werk, komen werken. De Werkplaats is vijf dagen per week geopend. Er zijn verschillende activiteiten, waarbij de begeleiders kijken naar ieders wensen en talenten, zoals: verwerken van kruiden en fruit, hout bewerken, werken met vilt of textiel.

Tuinderij De Ark is een gemeenschapstuin, waar deelnemers van onze Werkplaats samenwerken met de tuinvrijwilligers. Samen zorgen ze voor een rijke oogst aan groenten, kruiden, kleinfruit en bloemen. Mensen uit de (wijde) omgeving kopen een aandeel in de oogst en komen zelf oogsten.

Gemeenschap vormen

Allerlei mensen doen mee om De Ark te laten bloeien.

Dat zijn betaalde, professionele medewerkers, vaste vrijwilligers en vrienden van de gemeenschap. Zij zetten zich bijvoorbeeld in voor activiteiten met huisgenoten (met en zonder verstandelijke beperking) en voor kleine en grotere klussen.

Met elkaar, huisgenoten, deelnemers, medewerkers, vrijwilligers, vrienden, ouders en familie, belangstellenden en omwonenden vormen we een gemeenschap, waarbinnen mensen aandacht en zorg hebben voor elkaar.

En in de toekomst…

Twee Arkhuizen in de nieuwbouw op Dennenheuvel, een Werkplaats vol bedrijvigheid, een bloeiende Tuinderij, een duurzame gemeenschap, en wie weet wat nog meer!