Wie zijn wij

De Ark is een gemeenschap van mensen die samen wonen, werken en vieren. Mensen met een verstandelijke beperking doen volop mee. Het draait om ontmoetingen: elkaar met warmte en vriendelijkheid leren kennen en zorg voor elkaar dragen.

Samen leven

In een Arkhuis wonen mensen mét en zonder verstandelijke beperking samen. Iedere huisgenoot draagt naar vermogen bij aan de gezelligheid in huis, het huishouden en andere taken. Iedereen heeft de ruimte om zijn of haar persoonlijkheid te laten bloeien en er volledig met zijn krachten en beperkingen te zijn. We gaan uit van het principe ‘Living apart and together’: de huisgenoten vormen samen een gemeenschap, maar hebben de vrijheid om zich in hun eigen ruimte terug te trekken. Ook mensen van buiten het Arkhuis komen om gezellige en mooie momenten met elkaar te beleven.

Samen werken

In De Ark werken veel verschillende mensen mee om de gemeenschap met zijn projecten draaiende te houden. Denk dan aan vrijwilligers, betaalde krachten, vrienden van buiten De Ark en nog veel meer. Zij zetten zich bijvoorbeeld in voor activiteiten, de zorg van mensen met een verstandelijke beperking en grote en kleine klussen. Iedereen voert zijn taken uit en daarin worden we bijgestaan door vrienden uit de gemeenschap. De huisgenoten doen hun taken in het huis, wat soms ook werk kan zijn, zoals het begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking.

Werkplaats en Tuinderij De Ark is een plek van dagbesteding, waar mensen met een zorgbudget werken. De Werkplaats is volop in ontwikkeling. Hij is nu 3 dagen open, en straks 5 dagen. Er zijn verschillende activiteiten mogelijk, waarbij de begeleiders kijken naar ieders wensen en talenten, zoals tuinwerk, hout bewerken of werken met vilt, verf of textiel.

Samen vieren

In De Ark vieren we volop wat het leven brengt: verjaardagen, de lente en alle andere vrolijke dingen, liefde en warmte. We staan ook stil bij de verdrietige en moeizame kanten van het leven. Dat beleven we in het dagelijks leven en ook tijdens momenten van bezinning. De Ark Haarlem behoort niet tot een enkele religie. We laten ons inspireren door verschillende religies, tradities en de natuur. Kortom: op allerlei manieren wordt er vorm gegeven aan zingeving.

En in de toekomst…

Hopelijk meerdere Arkhuizen, een bloeiende Tuinderij, een Werkplaats vol bedrijvigheid, en wie weet wat nog meer!