Wat is De Ark

In De Ark draait het allemaal om ontmoeting: elkaar met warmte en vriendelijkheid leren kennen en zorg voor elkaar dragen. Elk persoon heeft de ruimte om zijn persoonlijkheid te laten bloeien en zich vanuit zijn krachten en beperkingen te ontwikkelen.

Samen leven

In een Arkhuis, waarvan we er nu één aan het opstarten zijn, wonen mensen mét en zonder verstandelijke beperking samen. Iedere huisgenoot draagt naar vermogen bij aan de gezelligheid in huis, het huishouden en andere taken. We gaan uit van het principe ‘Living apart and together’: de huisgenoten vormens samen een gemeenschap, maar hebben de vrijheid om zich in hun eigen kamer terug te trekken. Momenteel wonen er nog geen huisgenoten met een verstandelijke beperking bij ons, daar zijn we druk mee bezig. We horen het dus graag als jij iemand weet!

Samen werken

De huisgenoten doen hun taken in het huis, wat soms ook werk kan zijn, zoals het begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking. Zij, en mensen van buitenaf, kunnen op hun beurt komen werken in De Werkplaats, die volop in ontwikkeling is. Hij is nu 3 dagen open, en straks 5 dagen. Er zijn vele activiteiten mogelijk, waarbij de begeleiders kijken naar ieders wensen en talenten: op de Tuinderij werken, hout bewerken, (kunst)werkjes maken met verf en doek, of textiel, huishoudelijke taken in het Arkhuis, bedenk het maar!

Samen vieren

In De Ark vieren we volop wat het leven brengt: verjaardagen, de lente en alle andere vrolijke dingen, liefde en warmte. We staan ook stil bij de verdrietige en moeizame kanten van het leven. Dat beleven we in het dagelijks leven en ook tijdens momenten van bezinning. We laten ons inspireren door verhalen, gebruiken, muziek en liederen uit verschillende religies en tradities. Kortom: op allerlei manieren wordt er vorm gegeven aan zingeving.

En in de toekomst…

Hopelijk meerdere Arkhuizen, een bloeiende Tuinderij, een Werkplaats vol bedrijvigheid, en wie weet wat nog meer!